Autor:
Priit Möller

Teadus taldrikul: küpsisetort keemiku moodi

23. oktoobril täitus 15 aastat Tartu Ülikooli keemia instituudi koduhoone Chemicumi valmimisest. Juubelisünnipäeva puhul korraldati pidulik tähistamine, kus instituudi õppetoolid tutvustasid oma valdkonda valmistatud kulinaarse tõlgendusega.

Analüütlise keemia õppetool üllatas külalisi ainulaadse pH-küpisetordiga. Suuruselt 100 x 40 cm maiuspala koosnes klassikalistest küpsisetordi kihtidest, kuhu kuulusid vahukoore ja kohupiima segu, hakitud banaanid ja krõbedad küpised. Meetri pikkuse koogi puhul osutus pilkupüüdvaimaks magustoidu dekoratiivne pealmine kiht.

Image
Analüütilise keemia õppetooli pH küpsisetort
Analüütilise keemia õppetooli pH küpsisetort (autor: Priit Möller)

Dekoratsiooniks kasutati värvilisi puuvilju ja marju, mis kujutasid pH ja pKa skaala värvigradienti. Lisaks lisati kaunistusteks šokolaadist valmistatud hapete ja alustena esinduslikke molekulaarstruktuure, mis pakkusid nii silmailu kui ka harivat elamust.

Koogi valmistamine kujunes meeskonnatööks, mis tõi kokku õppetooli liikmed ühisesse loomingulisse protsessi. Lõbusaid hetki koogi loomise ja sünnipäeva tähistamise käigust saab järelvaadata analüütilise keemia õppetooli uudise galeriist.

 

Kas leidsite vajaliku informatsiooni? *
Aitäh tagasiside eest!
Vesinikuenergeetika demosüsteem

Raju reede vesinikuga: konverentsid, pannkoogid ja inseneeria

Rahvusülikooli 104. aastapäeva ball Vanemuise kontserdimajas

Rahvusülikooli balli kujunemislugu

Kontserdil „180 aastat Clara Schumanni kontsertidest Tartus“ esinenud pianistid.

Toimus selle õppeaasta esimene „Harmonia Universitatise“ kontsert