Autor:
Erakogu

Tallinlane naasis Balti keemiaolümpiaadilt pronksmedaliga

Tallinna Tõnismäe Reaalkooli õpilane Artemi Smõšljajev (õpetaja Lidia Rõbnikova) tuli kolmandale kohale 19.–21. aprillini toimunud 29. Balti keemiaolümpiaadil. Oma teadmised panid proovile kuus õpilast Eestist ja Leedust, korraldajariigi Läti esindusse kuulus kaheksa noort.

Pisikeses Läti linnas Dobeles toimunud baltiriikide olümpiaadil esindasid Eestit veel Mihkel Tali (Hugo Treffneri Gümnaasium, õpetaja Eha Paabo), Karl Johann Külv (Tallinna Reaalkool, õpetaja Andrus Kangro), Karlis Suvi (Tallinna Reaalkool, õpetaja Andrus Kangro), Lisette-Liis Loorits (Tallinna Reaalkool, õpetaja Martin Saar) ja Aleksei Ganyukov (Narva Pähklimäe Gümnaasium, õpetaja Tatjana Jerošenko). Õpilasi juhendasid kohapeal võistkonna mentorid Kristi Koitla ja Liis Siigur.

Esimesel võistluspäeval lahendati kaks praktilist ülesannet, mis sarnanesid sisult rahvusvahelise keemiaolümpiaadi harjutusülesannetele. Järgnev hommik tõi endaga kaasa teooriavooru, kus tuli õpilastel lahendada kuus ülesannet anorgaanika, füüsikalise keemia ja orgaanika valdkondadest. Juhendajate sõnul kuulusid õpilaste lemmikute hulka ülesanded, kus sai määrata valgusisaldust Kjeldahli meetodil ja uurida adsorptsiooni söe pinnal.

Olümpiaadi üldarvestuses saavutas parima tulemuse Läti õpilane Daniils Kargins, kellele järgnes samast riigist Daniils Soško. Võistluse ülesanded ja täismahus tulemused on avaldatud Eesti keemiaolümpiaadi lehel.

Peale pikka koroonaaega, kui rahvusvahelised olümpiaadid jäid ära või toimusid interneti vahendusel, oli õpilaste jaoks eriti huvitav seekord kohapeale reisida. Vaba aja programmi raames külastasid õpilased kaunist Tērvete loodusparki ja Dobele ordulinnuse varemeid. Samal ajal, kui õpilased hoolsalt ülesandeid lahendasid, toimus mentoritele ekskursioon kohalikku jahu- ja pastatehasesse.

Eesti õpilaste ettevalmistust ja lähetamist Balti keemiaolümpiaadile korraldas Tartu Ülikooli teaduskool ning rahastas Haridus- ja Teadusministeerium. Olümpiaadi toetasid farmaatsiaettevõte Grindex, Baltic Candles ja Dobeles dzirnavnieks. Korraldajad tänavad olümpiaadil osalenud õpilasi ning kõiki nende juhendajaid ja toetajaid.

GALERII: 29. Balti keemiaolümpiaad

Innovatsioon ja tulevikutehnoloogia

Euroopa innovatsioonivõrgustiku toetusvõimaluste infopäev

Tudeng ja tudengivari

Ülikool ootab tulevasi üliõpilasi tudengivarjuks

EcoBalt osalejad

EcoBalt 2023 – sündmus EACH õppekavale!