Autor:
Pixabay

Sügisene orienteerumiskuu viib loodus- ja täppisteaduste valdkonnaga seotud paikadesse

Tartu Ülikool ootab 7. oktoobrist kõiki oma töötajaid, üliõpilasi, vilistlasi ja nende peresid ning ka teisi huvilisi Tartu linna orienteeruma. Seekordne orienteerumisrada on pühendatud loodus- ja täppisteadustele, sest nende õpetamise algusest möödub Tartu Ülikoolis 220 aastat.

Loodus- ja täppisteaduste aineid hakati järjepidevalt õpetama 1802. aastal keiserliku ülikoolina taasavatud Tartu Ülikoolis. Nüüdse loodus- ja täppisteaduste valdkonnaga on tihedalt seotud ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed, mis avati samuti 220 aastat tagasi. Loodusmuuseumi ekspositsioonides kohtuvad teadus, ajalugu ja põnevad lood ning nendega on üles kasvanud hulk loodushuviliste põlvkondi. See on Eesti vanim muuseum, millele pandi alus loodusteaduste professuuri juurde kuuluva looduslookabineti asutamisega.

Valdkonna töötajate osalusel valminud orienteerumisrada koosneb 17 punktist. Rada on jõukohane kõigile – kontrollpunkte võib läbida meelepärases järjekorras, mahus ja tempos. Aega ei võeta, eesmärk on tunda rõõmu värskes õhus liikumisest!

Kuidas orienteerumine välja näeb?

  • Prindi kaart või võta see ülikooli peahoone (Ülikooli 18), Delta keskuse õppe- ja teadushoone (Narva mnt 18), Biomeedikumi (Ravila 19), ülikooli raamatukogu (W. Struve 1) või Vanemuise 46 õppehoone valvelauast. Soovi korral saad kaardi ka nutitelefoni laadida.
  • Enne rajale minekut tutvu leppemärkide süsteemiga.
  • Kontrollpunkti jõudes pildista seal olevat ruutkoodi. Selleks laadi oma telefoni ruutkoodi (QR-koodi) lugemise rakendus või kontrolli, kas telefonikaameral on vajalik funktsioon olemas.
  • Rada kulgeb majade vahel, tänavatel, rohealadel jm avalikus ruumis. Ole liikluses ettevaatlik! Pane tähele, et mitmest rajal ette tulevast objektist (nt kõrged aiad, müürid, lillepeenrad või hekid) ei tohi otse üle minna. Samuti on keelatud siseneda eramajade või asutuste hoovidesse, kui need on tähistatud vastava leppemärgiga. Keeldu tähistavad märgid tunned kaardil ära jämeda musta joone (aed, müür) ning samblarohelise värvuse järgi.

Kes võidab?

See on kogu ülikoolipere tervisespordiüritus, mille lõpus loositakse kõigi osalenute vahel välja ka hulk toredaid meeneid. Selleks, et loosiõnn võiks naeratada just sulle, anna meile teada, et käisid orienteerumas.

Kui raatsid, jaga pilti toredast hetkest orienteerumisrajal ka Facebooki sündmuse lehel.

Palume kõigil orienteerujatel hoida enda ja teiste tervist: käituda vastutustundlikult, hoida vahet ja liikuda hajutatult.

Image
Sügisene orienteerumine 2022
Pilt laboris

Uus lähenemine võib energia salvestusseadmete tõhususe kahekordistada

Keemia olümpiaadi osalejad

Edukuse keemiline valem - ülevaade 71. keemiaolümpiaadi lõppvoorust

Mari Tõrv ja rektor

Mari Tõrv: aeg on uurida hauapanuste kõrval maetud inimest ennast